Meslek Seçimi

Meslek Seçimi

Meslek belli bir eğitim ile kazanılan sistemli bilgi ve becerilere dayalı; insanlara yararlı mal üretmek, hizmet vermek ve karşılığında para kazanmak için yapılan sürekli iştir. Bir insanın en önemli kararlarından birisi de meslek seçimidir. Meslek sadece ekonomik bir faaliyet değil aynı zamanda bir yaşam şeklidir. Bu sebeple meslek seçiminde birtakım hususlara dikkat etmek gerekir. Meslek seçerken severek yapabileceğimiz meslekleri tercih etmeliyiz. Ayrıca seçeceğimiz meslek zamanın şartlarına uygun olmadır. Meslek seçerken öncelikle ilgilerimizi, yeteneklerimizi iyi tanımamız daha sonra da seçmek istediğimiz meslek ya da meslekleri iyi araştırmamız gerekir.

14.06.2021 406

İnsanların ilgi, yetenek ve değerleri çok farklıdır. Aynı zamanda toplumun farklı ihtiyaçları bulunmaktadır. Bunun sonucunda meslekler ortaya çıkmış ve çeşitlenmiştir.

İlgi Alanları

 

Yetenekler

 

Değerler

 

Sosyal Bilimler

Fen Bilimleri

Ticaret

Edebiyat

Güzel Sanatlar

Canlılar- Doğa

Spor

 

 

Matematiksel Yetenekler

Sözel Yetenekler

Müziksel Yetenekler

Araştırma- İnceleme

İkna Yeteneği

Sosyal İlişkiler

Liderlik

Bedensel Yetenekler

 

 

Yardımlaşma

Dayanışma

Kariyer Yapma

Estetik

Kazanç Elde Etme

Vatanseverlik

 

Yukarıda verilen ilgi, yetenek ve değerler meslek seçiminde etkili olmaktadır. Örneğin canlılara ve doğaya ilgisi olan bir kişi zoolog, veteriner ya da ziraat mühendisi olabilir. İkna kabiliyeti yüksek bir kişi avukat, politikacı ya da gazeteci olabilir. Yardım etmeyi seven bir kişi de hemşire, psikolog ya da sosyal hizmetler uzmanı olabilir.

Hızlı koşamayan birinin de atlet olmasını bekleyemeyiz. Fen bilimleri dersini sevmeyen birinin biyolog olması çok kolay olmaz. Bu sebeple meslek seçiminde meslekleri tanımak ve kişisel özelliklerimize uygun olup olmadığını bilmek çok önemlidir. Tercih edeceğimiz meslekler fiziksel, zihinsel ve duygusal özelliklerimize uygun olmalıdır.

Her mesleğin belli bir eğitim süreci bulunmaktadır. Okul öncesi eğitimde ve ilköğretimde belli bir mesleki eğitim verilmemesine rağmen bireyi hayata hazırlayan temel yetenekler burada kazandırılır. Meslek seçimi daha çok ortaöğretim yıllarında şekillenmeye başlamaktadır. Ülkemizdeki ortaöğretim kurumlarını şu şekilde sınıflandırabiliriz:

Ortaöğretimi bitiren bir kişinin tercih ettiği üniversite meslek seçiminde etkilidir. Örneğin mimar olmak isteyen bir kişinin ilköğretimi ve ortaöğretimi bitirdikten sonra mimarlık fakültesinden mezun olması gerekir.